Anmeldelse af BORIS RABINOWITSCH i 28-02-2002

Til lykke, Svend !

Et stort tillykke til Svend Asmussen, der i dag fylder 86 år. Ikke blot med fødselsdagen, men også med den nye cd, der udkommer i dag. En række optagelser fra 1999, som Asmussen ifølge noterne ikke var helt glad for, da de i sin tid blev indspillet, men som han senere, da han hørte dem igen, alligevel var ganske tilfreds med.
Det har han da også al mulig grund til at være. For det er fortsat en violinens mester, man lytter til, når den elegance, sødme og det rytmiske overskud, Asmussens spil udstråler, går op i en højere enhed.
Sin vane tro har Asmussen også denne gang - ved siden of en række standardmelodier - søgt dele of sit repertoire uden for det vedtagne. Edvard Griegs "Jeg elsker dig" bliver genstand for en udsøgt fortolkning, og to jødiske sange, "My Yiddish Momme" og "Shalom Alechem", er ligeledes usædvanlige valg, der i dette tilfælde byder på den herligste sigøjnerjazz. Begge med fremragende indsatser of guitaristen Jacob Fischer, der sammen med bassisten Jesper Lundgaard og trommeslageren Aage Tanggaard cden igennem svarer for det fortræffelige akkompagnement.
Mest uforligneligt forekommer Asmussens spil mig imidlertid som altid, når det klinger mest spontant og uforpligtende. Og det oplever jeg frem for alt i "Hallelujah" i en sekvens, hvor tempoet går ned til halve, og i "It Had to be You".

Svend Asmussen: Still Fiddling (Storyville 101 4252)