BORIS RABINOWITSCH i 26/11-2001

Den rene svirChristina von Bülows trio består of musikere, der alle har en enestående melodisk sans.


I en tid, hvor mange jazzmusikere har travlt med at følge nye strømninger eller søge musikalske udtryk, der er "anderledes", for at markere deres personlighed, kan man måske være tilbøjelig til at overhøre, at musikere, som holder sig strengt inden for konventionerne, lige så vel kan være enestående kunstnere. For det er præcis, hvad altsaxofonisten Christina von Bülow, guitaristen Jacob Fischer og den svenske trompetist Jan Allan er.
Alle tre ejer de en melodisk sans of ekstraordinære dimensioner, men lige så usædvanlig er den måde, hvorpå de i rytmisk henseende formår at hvile i musikken. Mest frapperende virker dette for Allans vedkommende. For der findes ingen anden trompetist, der instrumentalt er i stand til at udfolde sig lige frit som en saxofonist, når han med sin let støvet klingende, legato tonedannelse bevæger sig omkring eller hen over den metriske puls med en mageløs ubesværethed, uden vel at mærke at miste kontakten med den.
Og jeg kender heller ingen, der spiller som Christina von Bülow. Med en melodisk linjeføring og en tone, der i sin milde varme og klangfylde lægger sig et sted mellem Paul Desmonds og Stan Getz'. Jacob Fischer kan alt det, andre guitarister også kan. Han gør det bare så meget mere overbevisende end de fleste andre, og når det kommer an på at skabe melodisk kontinuitet i sit akkordspil, har han næppe sin lige.
Skal man yderligere fremhæve et fælles træk ved disse tre musikere, så er det den måde, hvorpå de formår at gribe hinandens impulser i luften for derpå at lade dem udvikle sig på egen hånd. For bassisten Jens Skou Olsen må det være den rene svir at have sådan en trio stående foran sig, og sådan var det også for os, der overværede kvartettens koncert i Copenhagen JazzHouse.
En glæde, man kan genkalde sig eller hente frem efter behov, hvis man anskaffer sig gruppens netop udsendte cd. For det er repertoiret fra denne, der ligeledes udgjorde aftenens program. En perlerække of kompositioner, der spændte fra Lennie Tristanos intrikate "317 East 32nd" over evergreens som Brooks Bowmans "East of the Sun" og Richard Rodgers "With a Song in My Heart" til så umådelig smukke indslag som Tom Harrells "Sail Away", Billy Strayhorns "Isfahan" og Lars Gullins "Silhouette". Så det er bare at sige "god fornøjelse".

CopenhagenJazzHouse: Christina von Bülow Trio plus Jan Allan. Fredag 23. november.

Christina von Bülow , featuring Jan Allan: West of the Moon (Music Mecca 3059-2). 72:31.